TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2023.

Címkék: Általános

A Batéi Közművelődési és Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz, mely hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma.

Plakát

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amely az idei évben 11. alkalommal kerül megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az akció szervezője és koordinátora az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI)
Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket.

Kiemelt jelentőségű, hogy kizárólag olyan hulladék gyűjthető, amely nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget!
Gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, zsákban gyűjthető és elszállítható. Főként a háztartási jellegű hulladékok összegyűjtésére koncentrálunk.
Nem gyűjthetőek– tehát nem kerülnek elszállításra – a következő hulladéktípusok:
– építési-bontási törmelék
– gyógyszer
– autó akkumulátor, motorolaj, autóalkatrész
– elektromos és elektronikai berendezés
– gumiabroncs
– ágymatracok, bútorok
– zöldhulladék

A hulladékgyűjtés menete
A koordinátor jelöli meg a találkozó helyszínét és időpontját, ahol a szemétszedés megkezdése előtt tart egy rövid tájékoztatót a folyamatról és a biztonsági előírásokról, majd a részvevők aláírják a jelenléti ívet. A résztvevők ezt követően veszik át a koordinátortól a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. A találkozási pont és a szemétszedés helye nem feltétlenül egyezik meg, de fontos, hogy közel legyen egymáshoz a kettő, azért, hogy a szemétszedő csapattal ne kelljen sokat gyalogolni a kiválasztott helyszínre. Az összegyűjtött hulladékkal telt, lezárt zsákokat a koordinátor által kijelölt helyen kell elhelyezni. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával az ÉMI gondoskodik.

Biztonság
A hulladékgyűjtés során kérjük, minden résztvevő fokozott figyelemmel és gondossággal járjon el, saját maguk, társaik és környezeti értékeink biztonsága érdekében!
Javasoljuk az időjárásnak és a szemétszedés helyszínének megfelelő, kényelmes, laza, sportos ruházatot. Kérjük, ne feledkezzenek meg folyadékról, szükség szerint ennivalóról, és a helyszín, valamint az időjárás ismeretében egyéb hasznos felszerelésről (kullancs elleni szer, sapka/kalap, esőkabát stb.)

Forrás: https://szelektalok.hu/teszedd/